Table of Contents
- Vakıfbank Bes iptali nasıl yapılır?
- Vakıf Emeklilik Müşteri Hizmetleri Numarası
- Detaylı görünüm için resme tıklayın
- Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir?
- Değişiklik Bildirim Formları
- Bireysel Emeklilik Sorgulama
- Bireysel Emeklilik Sisteminden Emekli Olmak
- BES’ten Hak Kazanma Süresi Dolmadan Ayrılma (Cayma Hakkı)
- Zorunlu BES İptal İşlemleri
- BES İptali İçin Telefon Numaraları
- Bes İptali Sıkça Sorulan Sorular
Vakıfbank Bes iptali nasıl yapılır?
Vakıfbank Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 45 yaşını doldurmamış çalışanların otomatik olarak katıldığı Bireysel Emeklilik Sistemi, yarınlarınız için birikim yapmanızı kolaylaştırır ve emeklilik döneminizi refah içerisinde geçirmenize yardımcı olur.
Zorunlu bireysel emeklilik ile çalışanların emeklilik zamanında ciddi bir yatırımdan yararlanması için getirilen uygulamada bazı zamanlarda bu fırsattan caymak için kullanabileceğiniz iptal yöntemleri bulunuyor.
Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi maaşınızın %3’ünü keserek Vakıfbank ‘da yatırım yapıyor. Vakıf Emeklilik altında BES iptali nasıl yapılır?
Vakıfbank BES SMS’le İptal
Vakıf Emeklilik tarafından cayma hakkı için müşterilere tanınan en kolay yöntem kısa mesajla BES iptalidir. Bu kapsamda iptal başvurusu iletmek isteyen müşterilerin;
- VEML yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra T.C. Kimlik numarası bir boşluk CAYMA boşluk Doğum Tarihinizi (aralarda nokta olması gerekmektedir) yazıp 4933 ‘e mesaj göndermeniz gerekiyor.
- Örnek: VEML 12345678900 CAYMA 11.10.1900
Gönderdiğiniz SMS ile Vakıfbank Emeklilik tarafından BES iptal başvurunuz alınmış olacaktır. 10 iş günü içerisinde hesabınıza bu tutar iade olarak yansıyacaktır.
Otomatik BES Robotunu Kullanarak Çıkış Yapmak
Vakıf emeklilik Otomatik BES cayma hakkı kullanımı için SMS vb. yollarla bildirim geldikten sonra internet sitesine girdiğimizde sağ alt köşede Otomatik BES Robotunu göreceksiniz üzerine tıkladığınızda görüşmeyi başlat butonu ortaya çıkacaktır.
Bu butona tıkladığınızda ise sohbet penceresi benzeri bir pencere açılacak açılan pencerede size nasıl yardımcı olabiliriz vs. bazı bilgiler var. Bu ekrana “otomatik BES cayma hakkı” yazıp gönderdiğimizde Otomatik Bireysel Emekliliğin avantajları hakkında bazı bilgiler verilip otomatik BES ‘ten yine de çıkmak isterseniz TC Kimlik numaranızı yazın benzeri bir cevap gelecek. Bu aşamada TC kimlik numaranızı yazarak çıkış işlemini başlatıyorsunuz.
İnternet Şubesi / Mobil Şube Aracılığıyla İptal
Vakıf Otomatik Bireysel Emeklilik ‘ten internet şubesi ve mobil şubeyi kullanarak da cayma talebinde bulunabilirsiniz. Vakıf Emeklilik Mobil Şube uygulaması veya İnternet Şubesinden giriş yaparak ilgili menü altında yer alan sekme aracılığıyla Otomatik BES cayma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Değerli Müşterimiz Talebinizi Online İşlemler menüsünden Hızlı ve Güvenli Bir Şekilde Gerçekleştirmek İçin Tıklayınız!
Telefon ile BES Cayma
Vakıf emeklilikte cayma hakkı kullanımı için bir diğer yöntem ise telefon. Otomatik BES için kurulmuş olan 0 850 222 9 657 numaralı hattı arayarak veya 444 9 237 veya (0850) 222 9 237 numaralı Vakıf Emeklilik Çağrı merkezini arayarak ta cayma hakkından faydalanabilir ve Vakıfbank BES çıkış işlemlerini başlatabilirsiniz.
Vakıf Emeklilik Müşteri Hizmetleri Numarası
- Telefon: 0212 310 37 24
- Çağrı Merkezi: 0850 222 9 237
- E-posta: info@vakifemeklilik.com.tr
- Whatsapp : (0549) 802 47 75
- Adres : Levent Mah. Çayır Çimen Sokak, No:7 34330 Levent – Beşiktaş / İSTANBUL
- İletişim Web Sitesi: https://www.vakifemeklilik.com.tr/yardim-merkezi/iletisim/musteri-hizmetleri
Bilgi : Vakıf Emeklilik Çağrı Merkezi aramalarında (0212) 401 32 40, hoş geldiniz aramalarında ise (0212) 403 10 69 no’lu hatlar kullanılarak müşteriler aranmaktadır.
Vakıf Emeklilik İnternet ve Mobil Şube
Vakıf Emeklilik internet ve mobil şubesinde her an her yerden sözleşme ve poliçelerinizi takip edip, hızlı ve kolay şekilde işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. İnternet şube üzerinden Bireysel Emeklilik sözleşmenize ait birikim tutarı ve fon dağılımınızı, Ferdi Kaza ve Hayat Sigortası poliçeleriniz için ise teminat tutarını özet ekranda grafikler üzerinden izleyebilirsiniz.
Hem mobil şube hem de internet şube üzerinden Bireysel Emeklilik sözleşmeniz ile ilgili güncel fon birikimi ve devlet katkısı detaylarını inceleyip, fon dağılım değişikliği, katkı payı artırma ve katkı payı ödeme işlemlerinizi yapabilirsiniz. Aynı zamanda sahibi olmadığınız ürünlerle ilgili kampanyalardan da haberdar olup, başvuruda bulunabilirsiniz.
İnternet ve mobil şube üzerinden yapabileceğiniz görüntüleme ve işlem listesini görmek için kullanım kılavuzunu tıklayınız.
Detaylı görünüm için resme tıklayın
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir?
Bireysel emeklilik sistemi, kısaca BES; kişilerin aktif çalışma süreleri içerisinde, emekli olduktan sonra daha iyi bir hayat yaşayabilmeleri adına gelir elde etmelerini sağlayan özel emeklilik sistemidir. BES uygulamasında, çalışanların prime kazançlarının %3’lük kısmı aktarılacaktır. Ancak kişiler istediği takdirde bu oran artırılabilir. Sisteme yatırılan primlere karşı devlet; %25 oranında katkı sağlamaktadır. Ancak alınacak olan bu tutar için belirli bir sınır vardır. Kişilerin alabileceği en yüksek katkı payı ilgili yıla ilişkin brüt asgari ücret tutarının %25’i kadardır. 2019 yılı için bu tutar 7.675,20 TL’dir. Devlet katkısı limit hesabı katılımcı bazında yapılır.
Bireysel Emeklilik için Gerekli Formlar
Değişiklik Bildirim Formları
- Katkı Payı Değişiklik Formu
- Kişisel Bilgiler Değişiklik Formu
- Lehtar Değişiklilk Formu
- Fon Değişiklik Formu
- Plan Değişiklik Formu
- Ödeme Tipi ve Ödeme Dönemi Formu
- Vefat Bildirim Formu
Aşağıdaki Vakıf Emeklilik BES Ayrılma bilgi formuna tıklayarak da iptal işlemlerinizi gerçekleştirebilrsiniz.
Otomatik BES
45 yaşını doldurmamış olan çalışanlar, işverenleri aracılığı ile Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dâhil olup gelecekleri için şimdiden birikim yapmaya başlıyor.
45 yaşını doldurmamış çalışanların otomatik olarak katıldığı Bireysel Emeklilik Sistemi, yarınlarınız için birikim yapmanızı kolaylaştırır ve emeklilik döneminizi refah içerisinde geçirmenize yardımcı olur.
1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren yasal düzenlemeden bu yana çalışanlar, işverenlerin yaptığı aracılık ile Bireysel Emeklilik Sistemi’ne otomatik olarak katılır. ”Otomatik Katılım Sistemi” (OKS) gibi farklı isimlerle de anılan Otomatik BES’te, maaş bordronuzda yazan brüt ücretin %3’ü katkı payı olarak alınır. Ayrıca Otomatik BES hesabınıza her ay yatırdığınız katkı payı tutarının %25’i kadar devlet katkısı da hesabınıza eklenir.* Böylece birikiminiz daha da büyür ve emeklilik hayallerinize bir adım daha yaklaşmış olursunuz.
Avantajlı: Otomatik BES Devlet Katkısı ve Diğer Avantajlar
Otomatik BES size sağladığı en büyük avantajlardan biri, kuşkusuz ki aylık ödediğiniz katkı payı tutarının %25’i oranında eklenen devlet katkısı! Örneğin aylık olarak ödediğiniz katkı payı tutarı 200 TL ise bu durumda 50 TL devlet katkısı alırsınız. Yani geleceğiniz için aylık birikiminiz 250 TL olur. Devlet katkısı, yıllık brüt asgari ücretin %25’i ile sınırlandırılmıştır. Örneğin brüt asgari ücretin aylık tutarı 2.000 TL olsun. Bu durumda yıllık brüt asgari ücretin %25’i 6.000 TL’ye tekabül eder. Yani bir yıl içerisinde 6.000 TL’ye varan devlet katkısından yararlanabilirsiniz. Bunun dışında da Otomatik BES’in faizli ve faizsiz fonlar ile 1.000 TL’lik ek devlet katkısı gibi çeşitli avantajları bulunur.
- Otomatik BES’e katıldığınız zaman, aylık katkı payı tutarınızın %25’lik oranında devlet katkısına ek olarak, bir defaya özel olmak üzere 1.000 TL’lik bir ek katkı daha alırsınız,
- Birikiminizi fonlar aracılığı ile dilediğiniz gibi değerlendirebilirsiniz**,
- Katkı paylarınız ve buna oranla gelen devlet katkısı gibi kazançlarınız, fonlarda değerlendirildikten sonra emeklilik döneminde rahat yaşamanıza katkı sağlar,
- Emeklilik döneminde birikiminizi gelir sigortası olarak almak isterseniz, birikiminize ek %5 devlet katkısı alabilirsiniz.
Elbette Otomatik BES’in avantajlarından yararlanmak için bazı şartları karşılamanız gerekir. Merak etmeyin; bunlar sandığınız kadar zor şartlar değil! Bunlar arasında ilk sırayı, tahmin edebileceğiniz gibi çalışmak alır. Bunun dışında karşılamanız gereken şartlar şöyledir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da Mavi Kart sahibi olmak,
- 45 yaşını doldurmamış olmak***,
- Kamu sektörü çalışanı (4C) ya da özel sektör çalışanı (4A) olmak.
Otomatik BES şartları ile ilgili merak edilen diğer bir nokta ise maaş kesintisidir. Otomatik BES katkı payı, prime esas kazancınızın aylık tutarının %3’ü kadardır. Bir başka deyiş ile brüt maaşınızın %3’ü kadar katkı payı ödersiniz. Konu hakkındaki detaylı bilgiye ise ”Çalışanlar İçin Otomatik BES” başlığından ulaşabilirsiniz.
Kolay Katılım: Otomatik BES’e Katılmak
Avantajlarla dolu Otomatik BES dünyasına katılmak için şartları karşılayan kişiler, işverenleri aracılığı sisteme dâhil edilir. Kısacası herhangi bir işlem yapmanız gerekmez. İşvereninizin Otomatik BES içerisindeki sorumluluğu ise sadece aracılıktır. Yani sadece sizin brüt maaşınızın %3’ünü sisteme aktarır. Kısacası katılım konusunda çalışanlar herhangi bir işlem yapmaz ve kolayca sisteme dâhil olurlar. İşverenler ise emeklilik şirketi ile görüşmeleri ve aktarımları yapar.
Güvenli: Takasbank ve Tüm Güvenceler
Takasbank, bankalar ve emeklilik şirketleri gibi finansal işlemler yapan kurumların yararlandığı özel niteliklere sahip bir yapıdır. Otomatik BES’e dâhil olduğunuz zaman, aylık katkı payınız ve alacağınız devlet katkıları Takasbank’ta tutulur. Yani iş değiştirme ya da benzeri bir durum ile karşılaştığınız zaman sorun yaşamazsınız. Ayrıca birikiminiz, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından korunur. Bu detaylardan da anlayabileceğiniz gibiOtomatik BES güvenle birikim yapabileceğiniz bir birikim sistemidir.
Hesaplar: Otomatik BES Emeklilik Hesaplama
Çalışma hayatında birikim yapmanızı sağlayan Otomatik BES, emeklilik döneminizi refah içerisinde geçirebilmeniz için karşınıza çıkacak en önemli fırsatlar arasında yer alır. Otomatik BES içerisinde en az 10 sene kalır ve 56 yaşınızı doldurursanız emekli olabilirsiniz. Peki, emeklilik hayallerinizi gerçekleştirmek için ne kadar süreniz kaldı ya da emekliliğinizde elinize geçecek tahmini birikim nedir?
Vakıf Emeklilik tarafından geliştirilen hesaplama aracının ilgili kısımlarına; Otomatik BES’e dâhil olduğunuz ve emekli olmayı düşündüğünüz yaş ile aylık olarak sisteme aktarılan katkı payınızı girmeniz gerekir. Böylece emeklilik döneminde elinize geçecek muhtemel birikimi görebilirsiniz.
* Devlet katkısı tutarının üst sınırı, yıllık asgari brüt ücretin %25’i kadardır.
** 1 yıl içerisinde altı kez fon dağılımında değişiklik yapma hakkınız vardır.
*** Çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde, takvim yılının ilk günü esas alınır. Ancak 27.12.2018 tarihinden önce emeklilik planına dâhil edilmesi gereken çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde, 4632 sayılı Kanunun Geçici 2. maddesi uyarınca 01.01.2017 tarihi esas alınır.
Bireysel Emeklilik Sorgulama
E-devlet ’ten giriş yaparak arama çubuğuna “Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama” yazarak sorgulama yapabilirsiniz. Karşınıza çıkan sayfada; temel sözleşme bilgileri, hesaplanan devlet katkısı miktarı ve ilgili sene için devlet katkısı sınırını görüntüleyebilirsiniz.
Vakıfbank Bireysel Emeklilik hesaplama aracı için tıklayın.
Bireysel Emeklilik Sisteminden Emekli Olmak
Bireysel emeklilik sisteminde 10 yıl boyunca kalmanız ve 56 yaşında olmanız durumunda emekli olabilirsiniz. Emekli olduktan sonra paranızı ister aylık olarak alabilir ister emeklilik şirketinizin size önerdiği fonlarda kullanabilir isterseniz de hakkedişinizin tamamını çekebilirsiniz. Hakkedişinizin tamamını istediğiniz takdirde emeklilik şirketiniz size tüm miktarınızı talebin kendisine ulaştığı tarihten itibaren 10 iş günü içerisinde yatırmalıdır.
BES’ten Hak Kazanma Süresi Dolmadan Ayrılma (Cayma Hakkı)
Günümüzde zorunlu hale getirilen bireysel emeklilik sisteminden emeklilik süresini doldurmadan ayrılmak mümkün. Kişi, otomatik olarak yaptırılan BES’ten yönetmeliğin sistemden ayrılmaya ilişkin hükümlerini dikkate alarak ayrıldığı takdirde kendisine o ana kadar yapılan tüm kesintiler geri ödeme yapılır.
Bu durum için süreç şu şekilde işler:
- Çalışanın maaşından yapılan kesintinin bireysel emeklilik şirketine geçişinden sonra kendisine posta, sms, faks, e-mail v.b. yolla bildirim yapılır.
- Bu bildirimden itibaren cayma hakkını kullanarak Otomatik BES ‘ten ayrılmak isteyen çalışan, bildirim tarihinden itibaren 2 ay içerisinde başvuru yapması gerekir.
- Cayma başvurusu BES’in yapıldığı sigorta şirketine online olarak iptal formu doldurarak ya da dilekçe yazarak gerçekleştirilebilir.
- Otomatik BES‘ten cayma hakkını kullanarak ayrılma talebi şirkete ulaştıktan sonra 10 iş günü içerisinde çalışandan yapılan tüm kesintiler ve varsa bunların getirileri başvuruda belirtilen hesaba yatırılır.
Bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı hakkediş oranları yıllara göre değişir. Buna göre sistemde kayıtlı tutarların,
- Bireysel emeklilik sisteminde en az 3 yıl kalınırsa %15’ine
- Bireysel emeklilik sisteminde en az 6 yıl kalınırsa %35’ine
- Bireysel emeklilik sisteminde en az 10 yıl kalınırsa %60’ına
- Bireysel emeklilik sisteminde emekli olmanız, vefat etmeniz ya da maluliyetiniz halinde %100’ün hepsine hak kazanırsınız.
Zorunlu bireysel emeklilik sistemine kaydolan kişiler istedikleri durumda sistemden çıkabilirler. Fakat BES’ten 3 yıl dolmadan ayrılmak isteyen kişiler devlet katkısı alamaz.
Zorunlu BES İptal İşlemleri
Cayma Hakkını kullanmak için tanınan 2 aylık süreyi aştıysanız Otomatik BES İptali için yapmanız gerekenler:
- Bireysel emeklilik şirketine ayrılmak isteği telefon, faks, e-mail, posta vs. yoluyla iletilir.
- İptal talebini alan şirket 5 iş günü içerisinde çalışana ayrılma bilgi formu, ayrılma talep formunu ve hesap özetini gönderir.
- Çalışan ayrılma talep formunu doldurup imzaladıktan sonra emeklilik şirketine faks veya posta yoluyla gönderir.
- Ayrılma talep formu şirkete ulaştıktan sonra çalışanın otomatik BES hesabında biriken para ve devlet katkısı hesabında varsa hak ettiği tutarlar 20 iş günü içerisinde çalışanın hesabına yatırılır.
BES İptali İçin Telefon Numaraları
BES iptali için aramanız gereken telefon numaralarını aşağıda detaylı şekilde görebilirsiniz.
Kurum Adı | İptal Telefon Numarası |
Allianz BES İptali | 0850 399 99 99 |
AvivaSA BES İptali | 444 11 11 |
Groupama BES İptali | 0 212 367 67 67 |
NN Hayat BES İptali | 0850 210 66 94 |
Akbank BES İptali | 444 25 25 |
Odeabank BES İptali | 444 8 444 |
ING Bank BES İptali | 444 1 666 |
ZiraatBankası BES İptali | 0850 222 97 00 |
Garanti Bankası BES İptali | 444 0 336 |
Yapı Kredi BES İptali | 0850 222 0 444 |
Denizbank BES İptali | 0850 222 0 800 |
TEB BES İptali | 0850 200 0 666 |
Halkbank BES İptali | 0850 222 0 400 |
Vakıfbank BES İptali | 444 92 37 |
Türkiye Finans Katılım Bankası BES İptali | 0850 222 22 44 |
QNB Finanasbank BES İptali | 0850 222 0 900 |
İş Bankası BES İptali | 0850 724 55 00 |
HSBC BES İptali | 0850 211 0 111 |
Bes İptali Sıkça Sorulan Sorular
Kimler BES yaptırabilir?
Medeni hakları kullanma ehliyetine haiz kişiler ile 18 yaşından büyük herkes katılabilir.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nin amacı nedir?
Sosyal Güvenlik Sistemi’nin tamamlayıcısı olarak, bireylerin emekliliğe yönelik tasarruflarının yatırıma yönlendirilmesi ile emeklilik döneminde ek bir gelir sağlayarak refah düzeylerinin yükseltilmesi, ekonomiye uzun vadeli kaynak yaratarak istihdamın artırılması ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmasıdır.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nden nasıl emekli olabilirim?
Bireysel Emeklilik Sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde kalmak koşulu ile 56 yaşını tamamladıktan sonra emekliliğe hak kazanır.
En az ve en fazla ne kadar ödeme ile sisteme başlayabilirim?
Katılımcının seçmiş olduğu plana göre tutar değişebilir, ödemelerin üst bir limiti bulunmamaktadır.
Ödemelerime ara verebilir miyim?
Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı ödemesine ara verilebilir, vadesinde ödenmeyen katkı payının ödeme tarihini müteakip üç ay içinde ilgili hesaba herhangi bir ödeme yapılmaması durumunda, ilgili sözleşmede ödemeye ara verildiği kabul edilir.
- Vakıfbank otomatik BES iptali nasıl yapılır?
Otomatik BES için kurulmuş olan 0 850 222 9 657 numaralı hattı arayarak veya 444 9 237 veya (0850) 222 9 237 numaralı Vakıf Emeklilik Çağrı merkezini arayarak ta cayma hakkından faydalanabilir ve Vakıfbank BES çıkış işlemlerini başlatabilirsiniz
- Bes ne zaman iptal edilir?
9 Ocak 2017 tarihinden itibaren getirilen zorunlu BES katılımı ile çalışanların maaşlarından yüzde 3'lük kesinti yapılarak BES hesabına aktarılıyor ve yüzde 25 devlet katkı payı da ekleniyor. Yine de BES iptali yapmak için iptal başvuruları 2 ay içerisinde yapılabilir.
- BES nasıl öğrenilir?
BES devlet katkısı nasıl sorgulanır? Türkiye Sigorta Birliği açıklamasına göre, BES'te katılımcıların bilgilendirilmesi amacıyla E-Devlet'te e-Hizmetler bölümündeki Emeklilik Gözetim Merkezi sekmesinde “Bireysel Emeklilik Sistemi Devlet Katkısı Kullanım ve Limit Bilgileri Sorgulama” servisi yer alıyor.
- Vakıfbank Bireysel Emeklilik iptalinde ne kadar kesinti olur?
Sisteme girişte alınan %10'luk kısım ve ertelenmiş kısmın toplamı; BES 3 yıldan önce iptal edilme durumunda brüt asgari ücretin %75'ini, 3 ile 6 yıl arasında iptal edildiğinde %50'sini, 6 ile 10 yıl aralığında ise % 25'ini geçemez