Avrupa Merkez Bankası (AMB) Lideri Christine Lagarde, Euro Bölgesi’nde ekonomik toparlanmanın gecikebileceğini ama toparlanmanın raydan çıkarılmaması”gerektiğini söyledi
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Lideri Christine Lagarde, Euro Bölgesi’nde ekonomik toparlanmanın gecikebileceğini ancak toparlanmanın “raydan çıkarılmaması” gerektiğini söyledi.
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) “2021 Davos Gündemi” toplantıları kapsamında çevrim içi ortamda “Ekonomik büyümenin yine inşası” bahisli panel düzenlendi.
AMB Lideri Lagarde, panelde yaptığı konuşmada, 2020’nin dördüncü çeyreğinde Euro Bölgesi iktisadının daraldığını söyledi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında şirketler ve hane halkı için finansman şartların uygun olması gerektiğini vurgulayan Lagarde, “Salgın sonrası iktisat farklı olacak.” biçiminde konuştu.
Lagarde, Kovid-19’un yeni cinslerine yönelik telaşlara ve sıkılaşan kısıtlamalara karşın, 2021’in salgın sonrası ekonomik toparlanma yılı olmasını umduğunu söyledi.
Lagarde, “Umudumuz, 2021’in hala ekonomik toparlanma yılı olması.” dedi.
AMB Lideri Lagarde, Euro Bölgesi’ne ait, “Ekonomik toparlanma gecikebilir lakin raydan çıkarılmaması gerekir.” diye konuştu.
AMB’nin ekonomiyi desteklemek için uzun bir mühlet piyasada olacağına işaret eden Lagarde, “Pandemi Acil Varlık Alım Programı (PEPP) şu anki 1,85 trilyon avroluk büyüklüğünden daha küçük olabilir ama daha büyük de olabilir. Bunu bilmemizin hiçbir yolu yok.” değerlendirmesinde bulundu.
Almanya İktisat ve Güç Bakanı Peter Altmaier de Avrupa Birliğinin (AB) ABD Lideri Joe Biden’ın misyona başlamadan birkaç hafta evvel Çin ile kapsamlı yatırım mutabakatı imzalamasını “hata” olarak kabul etmediklerini belirterek, kelam konusu mutabakatın ABD’nin Çin ile halihazırda sahip olduğu mutabakatın gibisi ve bütün şirketlere eşit koşullar oluşturmakla ilgili olduğunu söyledi.
AB ile Çin ortasında 2014 yılından beri devam eden yatırım muahedesi müzakerelerinde 30 Aralık 2020’de uzlaşı sağlanmıştı.
Kaynak:
Bloomberg HT:https://www.bloomberght.com/lagarde-ekonomik-toparlanma-gecikebilir-fakat-raydan-cikarilmamasi-gerekir-2273302