Table of Contents
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kısa adıyla BDDK 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 82. maddesince kurulmuştur. Merkezi Ankara’da bulunmakta olan BDDK Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulundan ve Başkanlıktan oluşmaktadır. Kendisine verilen düzenleme ve denetleme görevini özgürce ve hakkaniyet çerçevesi içinde yerine getirir.
BDDK İletişim Telefon Numarası
BDDK İletişim numarası, BDDK telefon numarasını aşağıdaki listede bulabilirsiniz.
- BDDK İletişim Numarası: (0212) 214 50 00
- BDDK Çağrı Merkezi Numarası: 0850 222 23 35
- BDDK İletişim Sayfası
- BDDK Ana Sayfası
BDDK bu işlemleri yerine getirirken hiçbir makam ve ya şahıs işleyişe müdahale edemez. BDDK’nun temel görevleri içinde; mali piyasalardaki itimat, işleyiş ve düzeni sağlamak, tutum sahiplerinin haklarını korumak, kredi sisteminin verimli bir halde çalışmasını sağlayarak bankaların yönetim, işleyiş, devir, birleşme benzer biçimde işlemleri denetlemek bulunmaktadır.
BDDK bankacılık sektörünün verimli, tertipli ve istikrarlı bir halde işlemesini sağlayarak, kişilerin ve kurumların menfaatlerini müdafaasını sağlar.
BDDK ülke ekonomisi için oluşabilecek tehlikeleri önlerken daha güvenli bir piyasa oluşması için lüzumlu düzenlemeleri yapar. Bankaların kanunlara uygun şekilde işlemesini elde eden BDDK uygun rekabet ortamının oluşması ve sektörün gelişmesi için her türlü yaptırım ve sonucu alabilmektedir. Ülke içinde kurulacak olan her türlü yerli yabancı bankaların incelenmesi ve yetki görevinin verilmesi BDDK’nın görevleri içinde bulunmaktadır.
Yerli ve yabancı bankaların Türkiye piyasasına girebilmesi için lüzumlu şartları ve hükümleri yerine getirip BDDK’dan izin alması gerekmektedir. Bankalarda yolsuzluk benzer biçimde bir problem oluştuğunda BDDK ilgili bankayı TMSF’ye devreder. Peşinden TMSF’ye devredilen bankadaki müşterilerin mevduatlarının geri ödemesi BDDK tarafınca yapılır.
BDDK davet merkezi yazışma alan kişi hizmetleri telefon numarası ve BDDK informasyon edinme formu bulunmaktadır. Bu yazışma bilgilerinden BDDK ile iletişime geçerek talep, yakınma ve önerilerinizi iletebilir yaşamış olduğunuz sorunlarla ilgili görüşme yapabilirsiniz. Ek olarak yorumları kısmından BDDK ile alakalı düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.,
BDDK İletişim Bilgileri
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) iletişim bilgileri:
Posta Adresi | Bankacılık Düzenleme ve Denetleme KurumuBüyükdere Cad. No:106 Şerbetçi İş Merkezi Esentepe Şişli – İSTANBUL |
Çağrı Merkezi | 0850 222 23 35 |
Telefon | (0212) 214 5000 |
Şikayetler
Bankalar, Katılım Bankaları ve diğer mali kurumlar ile üçüncü şahıslar arasında özel hukuk hükümleri kapsamında değerlendirilebilecek hususlar dışında kalan ve Kurumumuz görev ve yetki alanına giren konulara ilişkin olarak, şikâyet sahiplerinin, 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanunun 4’üncü maddesi uyarınca: Adları-Soyadları, İmzaları, Açık Adresleri ile nüfus bilgilerinin yer aldığı bir dilekçeyle; kurum iletişim adresine yazılı olarak başvurmaları durumunda şikâyetleri değerlendirmeye alınacak olup, bu başvurulara anılan Kanunun 7. maddesi gereğince 30 gün içerisinde cevap verilecektir. Yazılı olmayan ya da 3071 sayılı Kanun’da yer alan diğer şartları taşımayan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
Örnek başvuru formu için tıklayınız.
Lütfen Kurumumuzun görev alanına giren hususlara ilişkin şikâyetleriniz hakkında yukarıda belirtildiği şekilde yazılı olarak başvurunuz; aşağıda yer alan bilgi edinme ya da iletişim e-posta adreslerini veya linklerini şikâyet başvurularınız için kullanmayınız.
Bilgi Edinme Başvuruları
Bilindiği üzere, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun 7. maddesi, “Bilgi edinme başvurusu, başvurulan kurum ve kuruluşların ellerinde bulunan veya görevleri gereği bulunması gereken bilgi veya belgelere ait olmalıdır.” hükmü gereğince Kurumumuz nezdinde bulunan bir bilginin talep edilmesi niteliğinde olan başvurulara anılan Kanunun 11. maddesi gereğince talep edilen bilginin mahiyetine göre 15 işgünü ya da 30 işgünü içerisinde cevap verilmektedir.
Elektronik ortamda başvuru
Bizzat, posta veya faks ile başvuru formları
Bilgi Edinme Hakkı
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’na ulaşmak için tıklayınız.
E-Şikayet
Bankacılık ürün ve hizmetlerine ilişkin şikayetleriniz için tıklayınız.
Yabancı Kişi Vatandaşlık Başvuruları
Yabancı kişi vatandaşlık başvurularına ilişkin bilgi sitenin Sıkça Sorulan Sorular (SSS) bölümünden edinilebilir. Mevduat/katılım fonu sahibi tarafından imzalanması gereken beyan örneği için tıklayınız.